Вступ до ЄС: Україна до жовтня не виконає всі вимоги на 100%, але переговори про членство почнуться

єс,євросоюз

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак переговори про вступ все одно почнуться.

"У жовтні ми не почуємо, шо всі сім вимог виконані нами на 100%, адже це масштабна робота, яка займе роки", – заявила Стефанішина під час конференції, передає Європейська правда.

Натомість Стефанішина запевнила, що до жовтня Україна прийме "всі узгоджені законодавчі та інституційні зміни".

Віцепрм’єрка зазначила, що під час виконання деяких реформ, зокрема, антикорупційної, "у нас виникають нові задачі, наприклад – повноцінне виконання антикорупційної програми".

"Наше завдання – щоби ці нові завдання не ставали умовою (для початку переговорів. – ред.)", – сказала вона.

Стефанішина переконана, що Україна виконає умову про відновлення публічного електронного декларування.

Віцепрем’єрка зауважила, що політичне рішення про початок переговорів про членство України в ЄС буде ухвалене. Вона вважає грудень "останньою нагодою для ухвалення політичного рішення про початок переговорів".

Наприкінці червня Європейська комісія представила усну оцінку прогресу України на шляху до ЄС. Єврокомісія вважає, що Україна виконала в повному обсязі дві з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство, за рештою умов досягнутий прогрес.

До того повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський переконаний, що є всі передумови, аби цьогоріч вийти на початок переговорів щодо членства України в Європейському Союзі.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль висловлював сподівання, що Україна зможе вступити до ЄС за два роки.

Як повідомлялося, у червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус країни-кандидата в члени ЄС за умови виконання семи рекомендацій, які стосуються боротьби з корупцією та відмиванням коштів, ухвалення антиолігархічного законодавства та нового закону про ЗМІ, забезпечення прав національних меншин, а також конституційної, антикорупційної та судової реформ.

Україна розраховує вже навесні отримати офіційну оцінку Європейської Комісії щодо виконання семи рекомендацій. Від початку повномасштабної війни й особливо з кінця червня 2022 року парламент ухвалив понад 70 законів, спрямованих на виконання угоди про асоціацію.