Євросоюз включить заборону на імпорт російських алмазів до наступного пакету санкцій,

боррель

Євросоюз планує вже наступного тижня представити новий пакет антиросійських санкцій, який передбачатиме заборону на постачання алмазів із РФ.

Про це голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив у коментарі виданню Financial Times (FT), передає Інтерфакс-Україна.

"Для того щоб держави-члени одноголосно підтримали заборону на торгівлю алмазами, деякі просили, щоб G7 забезпечила, скажімо так, політичне висвітлення питання", – зауважив Боррель.

"Це було зроблено, координація спрацювала, і ми зможемо подати пакет санкцій міністрам закордонних справ у понеділок (13 листопада, – ред.)", – додав єврокомісар.

Таким чином, він прокоментував заяву G7 про намір скоротити доходи РФ від експорту енергоресурсів, металів і алмазів, що використовуються не в промислових цілях.

FT зазначає, що алмази – один з основних експортних товарів росії, якого поки що не торкнулися санкції ЄС.

Читайте також: Новий пакет європейських санкцій проти Росії обмежить торгівлю алмазами, – ЗМІ

Як повідомлялося, санкції проти російської алмазної галузі обговорюються вже більше року, але вони досі не запроваджені. За даними агентства Reuters, країни "Великої сімки" планували оголосити про обмеження імпорту російських діамантів до кінця жовтня, після чого Євросоюз фіналізує пропозицію щодо 12-го пакету санкцій проти Росії. Однак відповідна заява країн G7 була оприлюднена 8 листопада.

Можлива заборона на імпорт вдарить з експорту російських алмазів, оскільки на країни G7 припадає 70% світового попиту на коштовне каміння. Водночас Росія – найбільший у світі виробник необроблених алмазів, на її частку припадає 30% ринку.

Російська алмазодобувна компанія "АлРоса" забезпечує близько третини світової пропозиції алмазів, їхня вартість оцінюється у $2,5 млрд на рік. Загалом експорт діамантів приносить Кремлю 4 млрд євро на рік.

Автор: Михайло Орлюк