Російські кав’ярні переходять на низькоякісну каву через обвал рубля

кофе,кафе

Власники російських кав’ярень планують закуповувати каву гіршої якості через зростання цін на продукцію, обумовлене обвалом курсу рубля.

Про це повідомив менеджер з продажу компанії-імпортера зеленого зерна в Росію RTC-Trading Сергій Рибенко, пише The Moscow Times.

Він пояснив, що всю каву купують за долари і ціни у рублях на якісну каву значно зросли.

"Високий курс зараз дуже може з’їсти купівельну спроможність. Швидше за все, власники кав’ярень купуватимуть низькоякісну каву", – пояснив Рибенко.

Він зауважив, що подорожчання обумовлене виключно курсом рубля, адже біржові котирування арабіки та робусти залишилися незмінними і з боку країн-виробників кави жодних змін не очікується.

Читайте також: Виробник кави Jacobs хоче вивести з російського ринку закордонні бренди, але повністю з РФ не піде

За словами Рибенка, останніми роками ціни на базову арабіку зросли в 1,5 раза: з 90-100 центів до 150-160 центів за фунт. Що стосується робусти, у червні 2023 року тонна цієї кави коштувала $2,8 тисячі, а в жовтні її можна купити за $2,4 тисячі.

"Ціни на базові арабіку та робусту зараз дуже наближені одна до одної, і різниця між ними вкрай мала, особливо у роздробі", – уточнив він.

Своєю чергою управляюча російської мережі TanukiFamily Алла Бондаренко зазначає, що закупівельні ціни на каву зростають весь останній рік і закладам компанії доводиться підлаштовуватись, щоб не втратити клієнтів.

Як повідомлялося, напередодні курс рубля на Московські біржі вперше з кінця березня 2022 року впав нижче позначки 102 руб. за долар, проте до закриття торгівлі укріпився вище 100 руб. Вранці 10 жовтня американська валюта у Росії знову торгувалася на рівні понад 100 рублів.

Автор: Михайло Орлюк