Росія виділить 237 мільярдів рублів на створення серійного виробництва дронів

дрони,шахед

Росія планує вкласти 237 мільярдів рублів (близько $2,6 млрд за поточним курсом) у створення у РФ серійного виробництва безпілотників та компонентів дл яних.

Про це пише російська газета "Вєдомості" із посиланням на паспорт федерального проєкту "Розробка, стандартизація та серійне виробництво безпілотних авіаційних систем (БАС) та комплектуючих" до 2030 року, підготовлений Мінпромторгом РФ.

Проєкт передбачає, що 215 мільярдів рублів на запуск виробництва російських безпілотників виділить федеральний бюджет, 16 млрд – регіони, а решту 36,2 млрд рублів залучать із позабюджетних джерел.

Кошти мають піти на створення нових типів безпілотників, мережі науково-виробничих центрів (НВЦ) у регіонах, які забезпечуватимуть повний цикл від розробки до сертифікації та серійного виробництва дронів, а також їх інтеграцію в єдиний повітряний простір та інше.

Читайте також: Родича Путіна залучили до проєкту з виробництва дронів вартістю 560 мільярдів рублів

Найбільше коштів піде на розробку нових типів БПЛА та їх комплектуючих – на це передбачено виділити 125,7 млрд руб., що дозволить до 2030 створити не менше 59 типів апаратів. Планується, що з 2024 до 2030 років загальна кількість випущених у Росії дронів зросте з 11 700 до 32 500 одиниць, тобто майже втричі.

Опорним центром розробки російських БПЛА стане московський індустріальний парк "Руднево", а до 2030 року в країні будуть 48 таких підприємств – на це планують витратити 67,2 млрд рублів.

Крім того, до 2030 року планується розробити щонайменше 27 рішень щодо інтеграції БПЛА в єдиний авіаційний простір – на це виділять 17,2 млрд рублів. Це будуть системи зв’язку, обміну даними, а також дронопорти, які зможуть в автоматичному режимі координувати рух дронів у повітряному просторі.

Як повідомлялося, у Росії вже діє стратегія розвитку безпілотної авіації, затверджена урядом РФ за дорученням Путіна. Згідно з цією стратегією, до 2030 року на розвиток російських безпілотних авіаційних систем буде виділено близько 560 млрд рублів. Основний акцент робиться на розробці та виробництві БПЛА, стимулюванні попиту на них та створенні інфраструктури.