ЄС досі не може вирішити, як використати заморожені активи РФ для допомоги Україні,

єс,євросоюз

Країни Євросоюзу досі не дійшли згоди, як використати заморожені активи РФ для відновлення України.

Про це пише Deutsche Welle.

Під час саміту в Брюсселі 26-27 жовтня очільник Європейської Ради Шарль Мішель наголосив, що на тлі ескалації в Ізраїлі варто показати, що Україна залишається пріоритетом для ЄС. За його словами, країнам ЄС потрібно знайти спосіб надати більше допомоги. Тому на порядку денному була тема заморожених активів Росії.

Утім, за словами дипломата однієї з країн ЄС, жодна з пропозицій про те, як використати російські активи для відновлення України, досі не отримала достатньої підтримки в Раді ЄС.

Прем’єрка Естонії Кая Каллас запропонувала на саміті новий механізм конфіскації заморожених активів РФ. На її думку, потрібно передати російські гроші на відбудову України, а гроші платників податків направити на інші задачі – наприклад, на зброю.

"Збиток, нанесений Україні, зафіксований в реєстрі воєнних злочинів у Гаазі. Україна має претензії до Росії, а ми визнаємо, що Росія має претензії до нас, тому що в нас знаходиться її власність. Тому ми врегулюємо ці дві претензії, а після закінчення війни Росія або олігархи можуть звернутися до нас і якщо щось залишиться після виплати репарацій Україні, врегулювати це між собою", – сказала Кая Каллас.

Як повідомлялося, міжнародний депозитарій Euroclear за перші дев’ять місяців 2023 року отримав близько 3 мільярдів євро відсоткових доходів від російських активів, заморожених через санкції.

Автор: Юлiя Недашківська