Схема повертається: Засновники ЄДАПСУ заробили перші 140 мільйонів завдяки рішенню Кабміну про заміну акцизних марок

акциз

Державне підприємство "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" 4 липня уклало першу угоду з ТОВ "Поллі-Сервіс" на закупівлю голографічного захисного елементу для виготовлення акцизних марок загальною вартістю 141 мільйон гривень.

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані у системі Prozorro.

За умовами угоди, до кінця року приватна фірма поставить 810 тис. погонних метрів голографічного захисного елементу для марок акцизного податку.

Виробника цього елементу та ціну за одиницю у звіті про укладення договору не оприлюднено. Однак якщо розділити суму на кількість, то погонний метр буде коштувати 173,46₴ Остаточна ціна за формулою залежатиме від офіційного курсу гривні до євро.

Йдеться про закупівлю лише голографічного захисного елементу. Папір для виготовлення акцизних марок комбінат "Україна" закуповує у Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Рішення про про використання такого елементу для акцизних марок Кабмін ухвалив 19 червня. Голографічний захист при виробництві акцизних марок використовувався в Україні до 2012 року, однак від нього відмовилися через збільшення витрат бізнесу. Відомо, що саме цей спосіб захисту надавав консорціум ЄДАПС, отримувавши за це сотні мільйонів гривень.

Схема повертається: Засновники ЄДАПСУ заробили перші 140 мільйонів завдяки рішенню Кабміну про заміну акцизних марок 01

ТОВ "Поллі-Сервіс" була заснована Юрієм Сидоренком з консорціуму "ЄДАПС", а нині фірму переписали на оточення Сидоренка. Цей консорціум ще від початку 2000-х монополізував виготовлення різних бланків документів, паспортів, акцизних марок тощо. Партнером Сидоренка у "ЄДАПСі" був Віктор Медведчук (йому належала 20%), що на початку сторіччя очолював Адміністрацію президента Леоніда Кучми.

Наприкінці правління Януковича "ЄДАПС" було відсунуто від державних потоків, а за часів Порошенка галузь контролювали люди Арсена Авакова та Максима Степанова.

Читайте також: Вартість оформлення документів для громадян зросла після відновлення закупівель матеріалів у групи ЄДАПС

У серпні 2021 року Кабмін призначив директором "Поліграфкомбінату "Україна" Тетяну Бондаренко, кандидатура якої була погоджена з Офісом президента. Вона була в 2017 році звільнена з посади заступника директора комбінату, а СБУ позбавила її доступу до держтаємниці. Бондаренко двічі через суд поновлювалася.

Після її призначення комбінат почав масово замовляти матеріали для виготовлення паспортів з ТОВ "Поллі-Сервіс" та відмовилося підписати аналогічний договір із французькою Linxens, з якою перед цим домовилося попереднє керівництво. Зміна постачальника призвела до подорожчання закупівель.

"Поллі-Сервіс" входить до Industrial Innovation Group. Під цією назвою у 2015-2016 році об’єдналися фірми консорціуму ЄДАПС, який був монополістом з виготовлення документів і голографічних захисних елементів в Україні в 2004-2013 роках. Керував консорціумом Юрій Сидоренко, який давно проживає в Обєднаних Арабських Еміратах. Співвласницею Industrial Innovation Group є Ірина Обіденко – давній бізнесовий партнер Сидоренка та подруга Бондаренко.

У 2021 "Поллі-Сервіс" отримав від держави підрядів на 515,2 млн₴ Це уп’ятеро перевищує весь дохід компанії у 2020 році.