Путіну бракує грошей: У Росії знову підвищать тарифи на газ для населення та бізнесу

газ

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) Росії затвердила підвищення регульованих оптових цін "Газпрому" на 8% з 1 липня 2024 року та ще на 8% з 1 липня 2025 року.

Підвищення тарифів торкнеться всіх категорій споживачів – як населення, так і промисловості, пише російська редакція Forbes.

Оптові ціни на газ в Росії востаннє підвищували з 1 грудня 2022 року – на 8,5%, хоча спочатку така індексація планувалася з 1 липня 2023 року.

Крім того, у 2022 році у Росії двічі підвищували тарифи не лише на газ, а іна передачу електроенергії, водо- та теплопостачання.

Читайте також: Путіну бракує грошей на війну: Уряд Росії готує "мобілізацію фінансових ресурсів"

Як повідомлялося, нафтогазові доходи бюджету РФ у першому півріччі впали на 47% порівняно з аналогічним періодом минулого року, склавши 3,38 трильйона рублів, переважно, через дисконт на російську нафту марки Urals порівняно з нафтою Brent, а також падіння цін на газ та обсягів його експорту.

Дефіцит бюджету Росії в першому півріччі близький до плану на весь рік – 2,595 трлн рублів за січень-червень за прогнозу 2,925 трлн рублів (2% ВВП) за підсумками року.

Як писав БізнесЦензор, через падіння доходів від експорту нафти та газу та зростання видатків на війну Кремль екстрено шукає додаткові джерела наповнення бюджету.