Прикордонники посилили контроль за виїздом чоловіків з України через систему "Шлях"

кордон,дпсу

Державна прикордонна служба посилила заходи, спрямовані на встановлення законних підстав для перетинання державного кордону особами, які внесені до системи "Шлях".

Як повідомляє пресслужба відомства, у підсумку з початку року через кордон не понад 4,3 тисячі чоловіків, які були внесені до системи "Шлях" як водії суб’єктів господарювання.

Крім того, Держприкордонслужба направила 100 повідомлень до "Укртрансбезпеки" щодо виявлених правопорушень перевізниками, які вносили до системи "Шлях" інформацію про водіїв, які виїхали за межі України та у визначені законодавством терміни (60 діб) не повернулися в Україну.

Загалом від початку дії системи "Шлях" вже 38 перевізникам тимчасово припинено доступ до системи. Через порушення правил виїзду відкрило понад 60 кримінальних проваджень за ст.332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Окрім цього, про підозру у вчиненні злочину повідомлено 126 особам і засуджено 4 особи.

Читайте також: До України не повернулися після змагань понад 230 спортсменів-чоловіків

У Держприкордонслужбі визнають, що порушники намагаються використовувати систему "Шлях" для перетину кордону з метою подальшого неповернення на територію України.

"Зокрема, 1,5% осіб, які виїжджали з України у січні-лютому цього року по системі "Шлях", вчасно не повернулися в країну у визначений термін 60 діб... Такий характер правопорушень спостерігається у перевізників майже зі всіх регіонів України, але найбільше з Тернопільської, Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської та Львівської областей", – зазначається у повідомленні.

При цьому більшість зловживань спостерігається з боку ФОПів, яким як і великим підприємствам-перевізникам надана можливість внесення осіб до системи "Шлях".